Hilde Lidén
Publisert 20.10.2015 (første gang i Antropress 1/1986)
ANTROPOLOGISK FILM?
Nordisk Antropologisk Filmklubb som vi henter storparten av filmene fra, har en samling på vel 50 filmer med tema og materiale hentet fra områder som er av interesse for antropologer. Filmene representerer forskjellige filmtradisjoner. De er produsert for ulike seer grupper, filmene fra “Disappearing World”-serien er ment for et britisk TV-seende publikum, mens andre av filmene er innrettet mot antropologistudenter. De fleste av filmene er samarbeidsproduksjoner mellom en antropolog og en filmgruppe, men det er også filmer laget som et partsinnlegg i en pågående konflikt.
Felles for filmene er dermed ikke det at de omhandler «fremmede kulturer» eller har likhetstrekk i formspråket, men at de har en antropologisk tilnærmingsmåte til stoffet. «Antropologisk film» betegner dermed ingen egen filmgenre, men en gruppe dokumentarfilmer med et visst felles innhold.
FILM OG FORSKNING
Antropologer har brukt film ikke bare i formidlingsøyemed, men også som et redskap i forskningsprosessen.
Margret Mead kritiserte ofte sine kolleger for manglende forståelse for filmens muligheter i forbindelse med antropologisk forskning. Allerede på slutten av 30-tallet laget hun sammen med Gregory Bateson en undersøkelse av sosialiseringsprosessen blant barn på Bali og Ny- Guinea hvor foto og filmsekvenser utgjorde et viktig datamateriale. Bilde ble direkte brukt som dokumentasjon.
De fleste antropologer bruker bilder tatt i felten som et hjelpemiddel både i feltarbeidet og i bearbeidelsensfasen, men få har gjentatt M. Mead og G. Batesons konsekvente metode for bruken av den.
I bildet og filmfrekvenser ligger det en type levende kildemateriale som kanskje ennå ikke er fullt verdsatt i det vitenskaplige arbeidet.
https://www.youtube.com/watch?v=gITZEVAc8DY
Hvor verdifullt et slikt materiale kan være vitner John Marshalls filmer fra Kalahariørkenens Buskmenn om. Filmene inneholder ulike sider ved !Kung San-folkets tilpasningsform, og endringer av denne gjennom de siste 30 årene. I alt er det 19 filmer, hvor den siste «N!Ai the story of a !Kung Woman» (1978) gir et uttrykksfullt vitnesbyrd om !Kung folkets historie personifisert gjennom kvinnen N!Ai. I !Kung San filmene kan vi også se hvordan grensene for film som fortellermedium blir tøyet.
Den antropologiske tilnærmingsmåten fordrer en formidlingsform av innholdet som samstemmer med dette. Ekteparet MacDougall har de siste tiår vært toneangivende i forsøkene på å finne fram til et brukbart formspråk (bla. Turkana-filmene). I sin filmpraksis lever de i høy grad opp til prinsippet om deltakende observasjon. Filmgruppen må skape en nærhet til informantene og deres livssituasjon som bare kan oppstå hvis teamet oppholdet seg på stedet over lenger tid. Filmkameraet må introduseres tidlig og bli et alltid tilstedeværende redskap. Slik får kameraet bare liten innvirkning på situasjonen. Dessuten ønsker de ikke å skjule sin egen eksistens i filmene, tvertimot gjør filmteamet seg synlig. Sist men ikke minst har MacDougalls vært opptatt av hvordan informantene sjøl kan komme til orde i filmene.
Et viktig spørsmål er nettopp hvem og hva det er som blir representert. Kunnskap om mediet og mediets muligheter til å manipulere vil alltid være et maktmiddel. Hvem får komme til uttrykk, og hvem vil ikke la seg «bli brukt» kan være et relevant spørsmål å stille.
Film er alltid en annenhånds informasjon som har gjennomgått en bearbeidelse. Filmskaperne vil sile informasjon og sammenstille denne på en slik måte at den gjenspeiler deres forståelse av innholdet, samtidig som de må formidle dette i et filmspråk.
Det er kryssende forventninger som stilles til en «antropologisk film». Den skal si sannheten, samtidig som den skal engasjere seerne. Bildemediet er nå på alvor på vei inn i forskningsmiljøene. Kunnskap om mediet vil gi oss mulighet til å bruke det slik at det tjener vår antropologiske innsikt. Vi trenger erfaring, og en måte å få det på er å diskutere de forsøk som allerede er gjort.
Hilde Lidén jobber i dag på Institutt for Samfunnsforskning.
Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.