Latest

  • Kjære alle søkere til SAIs masterprogram,

    Masterstudiet i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo gir rike muligheter for alle som har intellektuell appetitt på variasjonen i menneskers liv og kulturelle former. Studiet rommer muligheten til å gjennomføre et omfattende feltarbeid, og åpner dermed for å skape spennende koplinger mellom teoretiske perspektiver og selvoppplevde empiriske virkeligheter.

  • Oslos uteliv som felt: Gatelangs etter skjenkestopp

    Tekst: Eivind Eggen og Josefine Risrem For oss som foretrekker å gå hjem fra byen sent en lørdags kveld, og som er litt mer en vanlig opptatt av folks matvaner (og vaner generelt) er det ett fenomen som stirrer oss i hvitøyet: Nattmaten. Hva er dette halvhjertede måltidet som ser ut som selvdød oter i…

  • Mer enn pensum: Matpakken og kaffens betydning

    Rype med lettøl av Runar Døving (2003), Pax Forlag, ca. 299 kroner Tekst: Liv Gyllensten Alvestad Runar Døving er en norsk antropolog som for tiden jobber for Markedshøyskolen Campus Kristiania og Statens institutt for forbruksforskning, og er for mange blant annet kjent for å trykke en kronikken «Reklamen vil redde oss» i reklamemannen Kjetil Trys…

  • Økonomiske sfærer i en barnebursdag.

    Tekst: Josefine Risrem Nå som fattig student i hovedstaden tenker jeg ofte på to ting, jeg tenker på mange ting, men spesielt mye på mat og penger. Jeg trenger mat for å leve, og penger for å skaffe meg denne maten. Ofte synser jeg videre utover anskaffelsen av maten, og tenker på hva annet maten…

  • Fag fritt fra fantasien: Følelser og føling, tanker fra en dåpsfest

    Tekst: Eivind Eggen «Ta deg en kopp kaffe og sett deg inn i finstuen, kakene blir servert om en liten stund». Jeg gjør som jeg blir fortalt. Dagens ritualer er overstått og middagen fortært. Nå gjenstår det bare minglingen, så er barnedåpen overstått uten uhell. Det er min relativt nye niese Karoline som har fått…

  • Fra de Antropologiske studentarkiver: Kulturhistorisk Museum

    Tekst: Eivind Eggen ”Det ser stadig ut til at få studenter med tilknytning til vårt institutt har vært innom Etnografisk Museum i Oslo. Mange har vel knapt reflektert over at vår fagtradisjon på en måte springer ut av den tidlige museum tradisjonen. Hva bunner så dette i? Manglende informasjon? – Ja, delvis.”

  • Karsten A. Solvik: Nordmenn som poteter

    I forrige nummer betraktet jeg poteten og dens rolle som konstituerende for kroppsliggjort nasjonal identitet gjennom å studere potetløpet som sosialt fenomen. Jeg uttrykket stor bekymring i forhold til konsekvensene av en slik kroppsliggjøring. Når temaet for dette nummeret av Antropress er mat, finner jeg det naturlig å ta dette videre. Jeg snakker her om…

  • Leder Antropress 01/10

    Tekst: Ingvild Andersen & Eivind Eggen Den første utgaven av Antropress i det nye tiåret kommer ut midt i det som vanligvis er tiden da norsk nasjonalisme står som sterkest, altså vinter-OL. Tiden da avisene teller medaljer på forsiden, NRK sender vintersport døgnet rundt, mens vi alle egentlig har mest lyst til å sette over…

  • Født med ski på beina?

    Tekst: Liv Gyllensten Alvestad og Gøran Olaussen Det sies gjerne at nordmenn er født med ski på beina. Dette tyder på at nordmenn flest er generelt gode på ski, interesserte i skisport og ikke minst glad i å gå på ski. Vi skaper et bilde av nordmenn med ski på beina, eller, med andre ord,…

  • «Bare poteter får spille på laget!» – samtaler om etnisitet i en sofa

    Tekst: Trond Gjellum Undertegnede gjennomførte våren 2009 feltarbeid øst i Oslo med utgangspunkt i å studere minoritetetgutters strategier for sosial identifikasjon. I løpet av feltarbeidet merket jeg meg flere ganger at flere av informantene delte sin livsverden inn i veldig distinkte kategorier; de var utlendinger, resten var nordmenn. All form for sosial identifikasjon inneholder kategoriseringer;…